ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΛΙΜΟΣ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ)

O Άλιμος (γνωστός και ως Καλαμάκι), βρίσκεται στο Νότιο Τομέα του λεκανοπεδίου στην Περιφέρεια Αττικής. Περικλείεται δυτικά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και ανατολικά από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, νοτιοδυτικά του Υμηττού. Έχει έκταση περίπου 7,5 τετρ. χιλιομέτρων, και πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκων.

Χαρακτηριστικά

Η περιοχή αρχικά καταλαμβανόταν από βοσκοτόπια: από τη δεκαετία του ’40 μέχρι το ’70, σημειώθηκε οικιστική ανάπτυξη, καθώς όλο και περισσότεροι πλούσιοι Αθηναίοι έχτιζαν τα εξοχικά τους στην παραλία, ενώ αργότερα δημιουργήθηκαν και ορισμένες επιχειρήσεις, που βρίσκονται στα νότια της περιοχής, κοντά στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Η Λεωφόρος Βουλιαγμένης στον Άλιμο

Ο Αλιμος συμπεριλαμβάνεται στους ακριβούς, με βάση τις εμπορικές τιμές, δήμους της Αττικής. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κυμαίνονται μεταξύ €1500/m² και €2850/m² [1]. Η προνομιακή θέση του (δίπλα στη θάλασσα) και το επιφανές του όνομα, τον καθιστούν αγαπημένο προορισμό για αρκετούς Αθηναίους παραθεριστές καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στον Άλιμο δραστηριοποιούναται και σημαντικοί αθλητικοί σύλλογοι όπως, η Α.Λ.Φ.Αλίμου (Αθλητική Λέσχη Φιλάθλων Αλίμου) και η Ενωση Τραχωνων Αλιμου στο χώρο της καλαθοσφαίρισης, ο Α.Σ Γαία στο χώρο του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ και ο Ν.Ο. Καλαμακίου στο χώρο του πόλο, καθώς και, η ομάδα των Τραχώνων στο χώρο κυρίως του ποδοσφαίρου αλλά και της καλαθοσφαίρισης. Ο Δήμος Αλίμου διαθέτει επίσης μεγάλη ομώνυμη μαρίνα, με 1000 θέσεις για σκάφη αναψυχής.

Ιστορία

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο. Στην αρχαιότητα, ο Άλιμος ήταν γνωστός ως Δήμος Αλιμούντος της Λεοντίδας φυλής, και αποτελούσε ψαροχώρι στα περίχωρα των Αθηνών, ενώ εντύπωση προκαλούν τα ερείπια ενός μικρού αμφιθεάτρου (Θέατρο του Ευωνύμου) με τετράγωνη ορχήστρα στη θέση Τράχωνες στο εσωτερικό του Αλίμου. Ωστόσο, ο Δήμος Αλιμούντος είναι γνωστός ως πατρίδα του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδη. Η σημερινή άκρα «Άγιος Κοσμάς» λέγονταν παλαιότερα «Άκρα Κωλιάς». Το όνομά του προέρχεται είτε από την ονομασία του φυτού άλιμος (αρμυρήθρα) που φύονταν στη περιοχή είτε απο την λέξη θάλασσα στην αρχαία ελληνική γλώσσα (άλς).

Ο Άλιμος το 1927 αναγνωρίσθηκε ως κοινότητα Καλαμακίου. Με το πέρας του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου χτίστηκε στην περιοχή της Μαρίνας Αλίμου στα σύνορα με το Παλαιό Φάληρο το Συμμαχικό Νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί 2067 Βρετανοί, Καναδοί, Νεοζηλανδοί, Νοτιοαφρικανοί και Αυστραλοί στρατιώτες. Αν και φέρει επισήμως το όνομα Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Φαλήρου, βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Αλίμου. Σήμερα συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, ενώ στο χώρο βρίσκονται και οι στάχτες 74 Ινδών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα.

Το 1968, στη περίοδο της Χούντας, ανακηρύχθηκε σε Δήμο. Κυριότερες συνοικίες του Δήμου Αλίμου είναι τα Αμπελάκια, (περιοχή) Αναπήρων, Καλαμάκι (όνομα προερχόμενο από παλαιό μεγάλο καλαμιώνα), Άνω Καλαμάκι, Εκτελωνιστών, Εφοριακών, Κεφαλλήνων, Κυθηρίων (Τσιριγώτικα), το ύψωμα Πανί, (από τον αρχαίο Πάνα), στη κορυφή του οποίου υπήρχε μεγάλο πυροβολείο προστασίας του αεροδρομίου, και οι Τράχωνες προς τη περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, βραχώδης περιοχή όπου η θέση του αρχαίου δήμου του Ευωνύμου.

Μαρίνα Αλίμου

Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί την μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας, με περισσότερες από χίλιες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Πενήντα θέσεις αφορούν τον ελλιμενισμό θαλαμηγών με μήκος άνω των 25 μέτρων. Παρέχονται υπηρεσίες διαχείμασης, επισκευών, διαχείρισης και συντήρησης σε έναν χώρο που, στο χερσαίο τμήμα του ξεπερνά τα 170.000 m². Δίπλα στη μαρίνα και επί της λεωφόρου Ποσειδώνος βρίσκεται το κολυμβητήριο της πόλης, ενώ μέσα στο χώρο της μαρίνας βρίσκεται εγκατεστημένος μικρός αριθμός χώρων εστίασης.

Πρόγραμμα Καλλικράτης στον Άλιμο

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας σύμφωνα Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 καμία μεταβολή δεν επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β.

Το 2013 άνοιξε ο σταθμός της γραμμής 2 του μετρό

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Δήμος Αλίμου
Πόλη

Η Παραλιακή Λεωφόρος


Έμβλημα
2011 Dimos Alimou.png
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης (2014)
Έκταση 5.909 τ.χλμ τ.χλμ
Υψόμετρο 0-10 μέτρα μ
Πληθυσμός 41.720 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 174xx
Τηλεφωνικός κωδικός 210
Ιστοσελίδα http://www.alimos.gov.gr/

Πηγή : Wikipedia

Διερχόμενες Γραμμές για το Δήμο ΑΛΙΜΟΣ

Αριθμός
Γραμμής
Ονομασία Γραμμής
101 ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΛΙΜΟΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
109 ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑΚΙ – ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
140 ΠΟΛΥΓΩΝΟ – ΓΛΥΦΑΔΑ
141 ΣΤ. ΔΑΦΝΗΣ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
142 ΣΤ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
154 ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΒΟΥΛΑΣ)
155 ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΣΤ. ΑΛΙΜΟΣ – ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
217 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΣΤΑΘ. ΔΑΦΝΗΣ)
790 ΓΛΥΦΑΔΑ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)
Α1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΒΟΥΛΑ
Α2 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΒΟΥΛΑ (Μέσω Λ. ΑΜΦΙΘΕΑΣ)
Α3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΥΡΥΑΛΗ) (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
Β1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Β2 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Μέσω ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ)
Β3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ(ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ)(Μέσω Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
Μ2 ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ – ΣΤ.ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Τ3 ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ – ΒΟΥΛΑ
Τ5 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΒΟΥΛΑ
Χ96 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s